Energiatodistus olemassa oleville rakennuksille

Energiatodistus olemassa olevalle rakennukselle

Olemassa oleva rakennuskanta tarvitsee lain mukaan energiatodistuksen kaikkiin myytäviin, vuokrattaviin ja julkisiin rakennuksiin, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun.

 

Energiatodistuksen sisältö ja tarkoitus

Energiatodistuksessa ilmoitettu E-luku ja energiatehokkuusluokka perustuvat laskennalliseen kulutukseen, jolloin käyttäjien vaikutus energiankulutukseen jää pois. Monet ihmettelevät, että miksi energiatodistuksessa ei vain käytetä toteutuneita energiankulutuksia. Idea onkin juuri siinä, että rakennuksen käytöllä ja käyttäjillä voi olla hyvinkin suuri vaikutus energiankulutukseen. Energiatodistuksen tarkoituksena onkin mahdollistaa eri rakennusten vertailu keskenään ja tämä onnistuu vain, kun käytetään laskennallista kulutusta.

Milloin ja miksi todistus tarvitaan?

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta ja vanhimmat energiatodistukset ovat jo vanhentuneet. Asunnon ja kiinteistön myynnin tai vuokrauksen yhteydessä täytyy olla voimassa oleva energiatodistus. Huomattavasti kohonneiden energian hintojen vuoksi rakennuksen energiatehokkuuden merkitys on noussut entistä tärkeämmäksi kriteeriksi esimerkiksi asunnon valintaan liittyen. Energiatehokkuus voi vaikuttaa myös lainarahoituksen saantiin tai sen hintaan sekä rakennuksen arvoon.

Mitä jos todistusta ei ole?

Energiatodistuksia valvoo Ympäristöministeriöön kuuluva Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus VARKE (entinen ARA) ja todistuksen puuttuessa se voi määrätä uhkasakon. Myyntitilanteessa todistuksen hankkimisesta vastaa omistaja, eli myyjä, joka voidaan velvoittaa todistuksen hankintaan myös takautuvasti.

Miksi tilata energiatodistus Vesitaidolta?

Olemme tehneet kaikkiaan yli 60 000 energiatodistusta kaikkialle Suomeen, joten todistusten laadinta on meille hyvin tuttua. Meiltä saat energiatodistuksen nopeasti, edullisesti ja ammattitaitoisesti laadittuna. Kohteen hinnoitteluun vaikuttaa rakennustyyppi, koko ja sijainti, joten hinnoittelu tehdään kohdekohtaisesti.

Suoritamme kaikissa laskemissamme kohteissa havainnoinnin paikan päällä, mikä takaa, että laskelmamme vastaavat sen hetkistä tilannetta. Todistuksista löytyy energialuokan lisäksi parannusehdotukset rakennuksen energiatehokkuuden parantamista varten.

Palvelukuvaus

Olemassa olevan rakennuksen energiatodistuksen laskentaa varten tarvitaan:

  • Kohteen pääpiirustukset (julkisivut, pohjakuvat, leikkaukset). Kuvat voivat olla sähköisessä muodossa tai paperikuvia
  • Isännöitsijäntodistus tai tiedot mahdollisista energiatehokkuuteen vaikuttavista remonteista
  • Havainnoinnin sopimista varten yhteystiedot esim. kiinteistönhoitajalle tai muulle kiinteistön edustajalle
  • Muut mahdolliset lisätiedot tapauskohtaisesti, esimerkiksi tiiveysmittausraportti, IV-koneajot, LVI-suunnitelmat
  • Laskutustiedot
  • Kulutustiedot edelliseltä vuodelta, jos ne halutaan todistukselle lisätietona. E-lukuun ne eivät vaikuta

Kun olemme saaneet tilauksen, sovimme havainnointikäynnistä ja lähtötietomateriaalien toimituksesta. Helpoimmin materiaalien toimitus onnistuu, jos ne ovat sähköisessä muodossa. Jos esimerkiksi piirustukset ovat vain paperisina, voimme ottaa ne lainaan havainnoinnin yhteydessä ja palauttaa kun todistus on valmis. Kuvien puuttuessa niitä voi tiedustella esimerkiksi rakennusvalvonnan arkistosta tai lupapistekaupasta.

Kohteen havainnoinnilla käydään pääsääntöisesti teknisissä tiloissa. Asuntoihin ei ole tarvetta mennä. Havainnointikäynnillä olisi hyvä olla mukana kohteen tunteva henkilö, jolla on pääsy teknisiin tiloihin.

Kun kohde on havainnoitu ja materiaalit toimitettu, suoritetaan todistuksen laskenta. Tämän jälkeen todistus allekirjoitetaan pätevöityneen todistuksen laatijan toimesta ja rekisteröidään energiatodistusrekisteriin, jolloin siitä tulee virallinen asiakirja. Todistus on valmis ja se toimitetaan sähköisessä muodossa asiakkaalle.

E-luvun ennakkotarkastelu ja optimointi

Jos kohteen E-lukua halutaan parantaa ja selvittää, mikä vaikutus olisi eri toimenpiteillä, kannattaa tehdä E-luvun ennakkotarkastelu.

Laskenta tehdään käytännössä samalla tavalla kuin todistuksen laskenta, mutta havainnointia ei suoriteta. Näin säästetään kustannuksia. Kun kohde on laskettu laskentaohjelmaan, voidaan tarkastella erilaisia korjaus- ja parannustoimenpiteitä ja niiden vaikutusta E-lukuun. Kun sopivat toimenpiteet on valittu, tehdään tarpeelliset remontit. Kohteen havainnointi ja energiatodistus tehdään vasta tämän jälkeen. Tämä voidaan tehdä kustannustehokkaasti, koska kohteen laskenta on tehty jo ennakkotarkasteluvaiheessa.

(Sivu päivitetty 26.6.2025)

Pyydä tarjous energiatodistuksesta