Lempäälän kunta

Referenssit

Lempäälän kunta

Referenssit

Lempäälän kunta

Ilmastoviisas asuntomessualue nousee Vesitaidon asiantuntemuksen avulla

Kun Lempäälän asuntomessualue Saikka valmistuu vuonna 2026, tavoitteena on että alue edustaa kestävää ja ilmastoystävällistä asumista. Vesitaidon asiantuntijat ovat olleet laskemassa alueelle tontinalennuskriteerejä, jotka kannustavat rakentajia tekemään energiatehokkaita ratkaisuja.

Ilmakuva
Ilmakuva koillisesta, kuva Lempäälän kunta

 

– Lempäälän asuntomessualueen teema on ilmastoviisaus. Pyrimme kirittämään talojen rakentajia keksimään uusia ratkaisuja siihen, miten tulevaisuudessa voidaan asua kestävämmällä tavalla, kertoo asuntomessujen projektipäällikkö Pekka Seppänen.

Olennainen porkkana kirittämisessä ovat tontinalennuskriteerit. Esimerkiksi saavuttamalla riittävän hyvän E-luvun, ottamalla käyttöön omavaraisen aurinkosähköjärjestelmän tai liittymällä paikalliseen kaukolämpöverkkoon, tontin hinta rakentajalle tippuu. Alennusta voi myös saada laskemalla rakennuksen hiilikädenjäljen sen koko elinkaaren ajalle.

Vesitaito on ollut suunnittelemassa tontinalennuskriteerejä alueelle. Tyyppitalolaskelmien avulla on ollut mahdollista määrittää tavoitearvoja, jotka ovat rakentajille realistisia, mutta kuitenkin siinä määrin kunnianhimoisia että niiden saavuttaminen vaatii paljon fiksuja ratkaisuja.

– Vesitaito toi mukaan myös uusia kriteerejä, jotka eivät olisi tulleet meille mieleenkään, kuten kesäajan huonelämpötilojen hallinnan, Seppänen sanoo.

– Säämallien avulla voidaan simuloida, minkälaisia lämpötiloja asunnoissa on tulevaisuuden kesien aikana kun ilmasto lämpenee entisestään. Nyt meillä on käytössä raja-arvo, joka kertoo että viilennys on hoidettu asiallisesti tulevaisuutta ajatellen ja alennuskriteeri täyttyy

Ymmärrystä kasvattavaa yhteistyötä

Lempäälän kunnanvaltuusto teki keväällä 2023 päätöksen, että kaikkiin kunnan luovuttamiin tontteihin ja alueisiin sovelletaan ilmastotekoihin perustuvia alennuskriteerejä. Siinä vaiheessa asuntomessualueen suunnittelijoilla oli jo pieni kiire saada kriteerit kasaan, sillä tonttihakemuksia aletaan käsitellä tämän vuoden marraskuussa, ja alueen kaava pitää lyödä lukkoon.

– Kesä on hankalaa aikaa viedä projekteja läpi, mutta Vesitaidolla ei ollut siinä mitään ongelmaa. Lopulta ei tullut edes kiire, vaan kaikki hoitui ajallaan, Pekka Seppänen kertoo.

Pekka Seppänen, kuva Lempäälän kunta

Seppänen kiittää Vesitaidon asiantuntijoita erityisesti vaikeiden teknisten asioiden selittämisestä ymmärrettävästi.

– Oma ymmärrys rakentamiseen liittyvistä asioista on kasvanut yhteistyön myötä, sen ohella että kaikki on ollut ylipäätään sujuvaa ja ammattitaitoista. Vesitaidon toimintatapa on hyvin asiakasystävällinen, hän toteaa.

– Nyt kun olemme päässeet laskemaan varsinaisia alennusprosentteja, olemme pyytäneet apua ja suosituksia Vesitaidolta, ja hyödyllisiä vastauksia on tullut nopeasti. Yhteistyö jatkuu tulevaisuudessa varmasti.

Paremman omakotiasumisen puolesta

Pekka Seppänen näkee asuntomessualueen tärkeimpänä piirteenä, että Saikka sijaitsee aivan Lempäälän nauhataajaman keskellä, Ideaparkin vieressä.

– Halusimme tuoda alueen sellaiseen paikkaan, jossa suurimman osan Tampereen seudun asukkaista pitäisikin asua – tiiviiseen asuinympäristöön hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden äärelle, Seppänen toteaa.

–  Omakotiasuminen on varmasti jatkossakin suosittua, mutta sen ei tarvitse vaatia kahta autoa joka talouteen, tai välttämättä autoa ollenkaan. Ei myöskään lähdetä lanaamaan hehtaareja tuolta metsästä tai järven rannasta, vaan jätetään ne virkistyskäyttöön.

Saikan alueen havainnekuva, Lempäälän kunta

Vesitaidon Seppänen tiesi ennalta kokeneeksi ja yhteistyökykyiseksi kumppaniksi, mutta alueen suunnittelun edetessä tarve asiantuntemukselle kävi vielä odotettuakin suuremmaksi.

– Hankalinta oli lopulta se, että emme aluksi itsekään tienneet tarkasti mitä kaikkea alennuskriteereihin tarvitaan. Vesitaidolle uskalsimme huutaa, että auttakaa, tästä emme selviä yksin!