Pohjola Rakennus Oy

Referenssit

Pohjola Rakennus Oy

Referenssit

Pohjola Rakennus Oy

Yli vuosikymmen avointa yhteistyötä Pohjola Rakennuksen kanssa

Asuinkerrostalojen rakentamiseen keskittyvä Pohjola Rakennus Oy on yksi Suomen suurimmista rakennusliikkeistä. Vesitaito tekee Pohjola Rakennukselle energia- ja hiilijalanjälkilaskentaa sekä toimii vahvassa yhteistyössä näihin liittyvissä kehitysprojekteissa. Yhteistyö alkoi yli kymmenen vuotta sitten konsultoinnista ja on vuosien kuluessa tiivistynyt avoimeksi ja keskustelevaksi kumppanuudeksi.

Vesitaito referenssi Pohjola Rakennus Oy Kaleva Tuomi
Kaleva Tuomi, kuva Pohjola Rakennus Oy

Vesitaito tekee energia- ja hiilijalanjälkilaskentaa Pohjola Rakennuksen kohteisiin. Lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä energialaskentaan ja hiilijalanjälkeen liittyvissä kehitysprojekteissa sekä pidetään yhteisiä täsmäkoulutuksia. Yhdessä toteutettuja rakennushankkeita löytyy esimerkiksi Tampereen Santalahdesta, Puisto-Kalevasta ja Lamminpäästä.

Miksi valitsitte Vesitaidon?

– Jokainen rakennushanke on erilainen. Vesitaidon avulla pystymme selvittämään, miten toteutamme kunkin hankkeen kustannus- ja energiatehokkaasti, optimoidusti sekä vaatimustason täyttäen, Pohjola Rakennuksen suunnittelupäällikkö Lasse Kyrölä tiivistää.

Rakennusliikkeillä on Ympäristöministeriön asettamat vaatimukset rakennushankkeilleen, mutta Pohjola Rakennus haluaa omalta osaltaan kehittää hankkeitaan energiatehokkaampaan suuntaan ja kohti pienempää hiilijalanjälkeä. Kesästä 2021 lähtien kaikki Pohjola Rakennuksen rakennushankkeet on linjattu suunniteltavaksi A-energialuokkaan. Vesitaidon avustuksella on muotoutunut käsitys, mihin tulee kiinnittää suunnittelunohjauksessa huomiota, jotta A-luokka saavutetaan.

– Kun Vesitaidolla on meiltä kaikki tarvittavat lähtötiedot ennen rakennushanketta, niin 1–2 viikossa saamme valmiin energialukulaskelman. Tässäkin he pystyvät erityisen tiukassa kohteessa venymään ja toteuttamaan meidän erityistoiveet, Kyrölä kiittelee.

Pohjola Rakennus Kaleva Tuomi
Kaleva Tuomi, kuva Pohjola Rakennus Oy

Energiatehokkaasta kerrostalosta hyötyvät myös asukkaat. A-energialuokan ansiosta asumismukavuus paranee ja pienempi energiankulutus tuo suoraa säästöä asumiskustannuksiin.

Yhdessä pienentämässä rakentamisen hiilijalanjälkeä

Tulevaisuudessa yhteistyötä vahvistetaan entistä enemmän hiilijalanjäljen minimoimisessa. Kohteidensa hiilijalanjälkeen Pohjola Rakennus pystyy vaikuttamaan muun muassa suunnitteluohjauksella ja tuotantoratkaisuilla.

– Hiilijalanjäljestä olemme vasta oppimassa ja muodostamassa meidän tavoitteitamme. Näin 2021 syksyyn mennessä muutamaan kohteeseemme on tehty hiilijalanjälkilaskelmat. Kun saamme ajan myötä lisää laskentatietoa kohteistamme, niin saamme vakioitua hiilijalanjälkeen vaikuttavia suunnitteluratkaisuja, Kyrölä visioi.

Pitkäaikainen yhteistyö saa tyytyväiseltä Kyrölältä kiitosta:

– Pitkän yhteistyön ansiosta Vesitaidolla tunnistetaan hyvin meidän tarpeemme ja tarjotaan tilaajalähtöistä optimointia. Sujuvassa yhteystyössä tuodaan avoimesti esiin myös epäkohtia. Molemminpuolinen ratkaisuhakuisuus vie kohti hyviä lopputuloksia.