blogi
vesiposti

Paljon puhuttu hiilijalanjälki

Rakennusalalla hiilijalanjälki on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi hyvin lyhyessä ajassa. Hiilijalanjälkilaskennan velvoittavuus tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan energialaskennan tapaan esimerkiksi rakennusmääräysten kehittyessä. Toisaalta hiilijalanjälkilaskennan tärkeyden kasvaessa pystytään hiilijalanjälkilaskelmia myös hyödyntämään optimaalisesti koko rakennushankkeen ajan.

Rakennuksen hiilijalanjäljen tarkoitus on kuvata rakentamisesta ja rakennuksen ylläpidosta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä, jotka aiheuttavat ilmaston lämpenemistä. Laskennan tarkoitus on selvittää, miten paljon päästöjä rakennus tuottaa koko olemassaolonsa aikana, alkaen rakennustuotteiden valmistuksesta ja päättyen rakennuksen purkamiseen.

Hiilijalanjäljen laskennalla voidaan saavuttaa erilaisia hyötyjä aina hiilijalanjäljen pienentämisestä konkreettisempiin seikkoihin. Hiilijalanjälkeä voidaan hyödyntää niin suunnittelutavoitteiden asettamisessa, vaihtoehtojen vertailussa, kilpailutusten pisteytyksessä, rakentamisen talousohjauksessa kuin rakennusten ja yritysten markkinoinnissakin.

Hiilijalanjälkilaskennan kehittyessä nopeasti on tärkeää, että hiilijalanjäljen laskijoilla on käytössään sekä alan johtavat laskentatyökalut että riittävää osaamista hiilijalanjäljen kokonaisvaltaiseen hahmottamiseen. Vesitaidolla olemme olleet mukana alusta saakka pilotoimassa useita hiilijalanjälkihankkeita, ja hiilijalanjälkilaskenta on meille päivittäistä toimintaa. Olemme myös kokeneet tärkeäksi aktiivisen osallistumisen hiilijalanjälkilaskennasta käytävään keskusteluun ja kehitystyöhön.

Tutustu meihin ja kysy ihmeessä lisää palveluistamme. Olemme täällä Teitä varten!

Jaa uutinen