blogi
vesiposti

Mikä ihmeen energiatodistus?

Sanat energiatehokkuus tai energiatodistus saattavat hämmentää, kun niihin ensimmäisen kerran törmää rakennushankkeen aikana tai ostaessa taloa tai asuntoa. Kyse ei ole kuitenkaan ydinfysiikasta: energiatodistus on pohjimmiltaan yksinkertainen työkalu, jota tulkitsemalla on kenen tahansa mahdollista saada monipuolista informaatiota rakennuksesta.

Energiatodistuksen ehkä oleellisin ja näkyvin osa on rakennukselle laskettava E-luku eli laskennallisen energiatehokkuuden vertailuluku, joka sijoitetaan rakennuksen käyttöluokan mukaisesti asteikolle A-G. Energialuokka näkyy energiatodistuksen etusivulla monivärisessä nuolikaaviossa, josta näkyy esimerkki alla olevassa kuvassa.

Keskenään samaa käyttöluokkaa olevia rakennuksia (esimerkiksi kahta omakotitaloa) on mahdollista verrata E-lukujen perusteella. E-luku ei tarkoita suoraan rakennuksen laskennallista ostoenergiankulutusta vaan E-luvussa on huomioitu myös lämmitysmuodon ilmastoystävällisyys.

Energiatodistuksessa esitetään myös esimerkiksi laskennallinen ostoenergiankulutus, laskennassa käytettyjä lähtötietoja ja olemassa olevilla rakennuksilla toimenpide-ehdotuksia. Lähtötietoja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita suunniteltaessa ja toimenpide-ehdotuksia voidaan toteuttaa yksittäisinä energiatehokkuutta parantavina hankkeina tai osana laajamittaisempia hankkeita.

Tutustu meihin ja kysy ihmeessä lisää palveluistamme. Olemme täällä Teitä varten!

Jaa uutinen