blogi
vesiposti

Rakennusalan nouseva trendi – A-energialuokka

Nykyiset energialaskentaa ohjaavat säädökset astuivat voimaan vuonna 2018, mutta vain harva innostui asiasta. Toista on nyt – aiheeseen liittyvät kyselyt ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti ja lähes kaikissa energiasuunnittelun ammattilaisen työpöydälle päätyvissä kerrostalohankkeissa tavoitellaan korkeinta A-energialuokkaa.

Energialaskentaan ja -suunnitteluun erikoistuneessa Insinööritoimisto Vesitaito Oy:ssä rakennusliikkeiden ja rakennuttajien yhteydenotot ovat lisääntyneet viime vuosina huomattavasti. Syykin on selvä – alan toimijat haluavat tietää, miten suunnitteilla oleva uudiskohde toteutetaan A-energialuokkaan.

– Olemme huomanneet, että A-energialuokkaan liittyy vielä paljon tietämättömyyttä rakennusalan ammattilaistenkin keskuudessa – koetaan, että A-energialuokka on hankala saavuttaa tai että se lisää rakentamisen kustannuksia merkittävästi, sanoo Insinööritoimisto Vesitaito Oy:n toimitusjohtaja Marjaana Kuisma.

Nykytekniikalla A-energialuokka on varsin realistinen tavoite

Energiasuunnittelun palveluita hankkiville Marjaana Kuismalla on hyviä uutisia. Nykytekniikalla A-energialuokka ei suinkaan ole mahdoton tavoite, vaan monesti aivan realistinen.

– Ammattitaidolla laadittu, nykyvaatimukset huomioiva rakenne- ja arkkitehtisuunnittelu on hyvä lähtökohta, jota asiantunteva energiasuunnittelija omalla osaamisellaan vielä täydentää. Parhaan lopputuloksen saavuttaakseen on valittava juuri kyseiselle rakennushankkeelle soveltuvat keinot. Kustannuksetkaan eivät päätä huimaa, sillä puhumme korkeintaan muutamasta kymmenestä tuhannesta eurosta, hän sanoo.

Lämmitysjärjestelmällä on luonnollisesti iso merkitys rakennuksen energialuokkaan, ja tänä päivänä esimerkiksi maalämpö ja sitä täydentävät aurinkopaneelit ovat suosittuja ratkaisuja.

– Itse kiinnitän energiaselvityksen laadinnassa erityistä huomiota talotekniikkaan ja sen optimointiin, sekä kesäaikaisen ylilämmön hallintaan erilaisin passiivisin ratkaisuin kuten sälekaihtimin ja auringonsuojakalvoin, Kuisma vinkkaa.

Hyvä energiasuunnittelu lisää rakennushankkeen vastuullisuutta

Vesitaito on tamperelainen energia- ja hiilijalanjälkilaskennan asiantuntijayritys. Vuonna 2021 vesitaitolaiset tekivät noin 5000 energiaselvitystä kesämökeistä suuriin toimistokomplekseihin. Asuinkerrostalojen e-selvityksiä tehtiin noin 300.

– Olemme tehneet energialaskentaa vuodesta 2008 alkaen, ja meille on vuosien varrella muodostunut varsin kattava kokonaiskuva suomalaisesta rakentamisen kentästä. Koen, että pitkän kokemuksemme ansiosta meillä on hyvät edellytykset auttaa asiakkaitamme heidän tavoitteissaan, Kuisma sanoo.

Vesitaidolla rakennusalan ammattilaisten kasvanut kiinnostus energiasuunnittelua kohtaan on otettu hyvillä mielin vastaan.

– Haluamme omalta osaltamme olla mukana rakennusalan ilmastotalkoissa. Sen vuoksi on hienoa, että alan toimijat ovat lähteneet tavoittelemaan aikaisempaa energiatehokkaampia uudisrakennuksia. Sitä paitsi sataahan se aina myös loppuasiakkaan laariin – energiatehokas rakennus kun lisää asumismukavuutta ja laskee asumisen kustannuksia, Kuisma muistuttaa.

 

Lisätiedot:

Marjaana Kuisma
toimitusjohtaja, Insinööritoimisto Vesitaito
p. 0207 350 595, marjaana.kuisma@vesitaito.fi

Jaa uutinen