blogi
vesiposti

Energiatodistusta voi pian joutua odottamaan kuukausia

Kysyntä räjähtämässä käsiin – lain vaatimaa energiatodistusta voi pian joutua odottamaan kuukausia

Energiatodistus on lain vaatima puolueeton asiakirja, joka helpottaa rakennusten energiatehokkuuden vertailua myynti- ja vuokraustilanteessa. Tänä päivänä energiatodistuksesta ollaan kiinnostuneita myös energiansäästön nimissä – sisältäähän se ammattilaisen toimenpide-ehdotuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseksi.

Mikäli rakennukselle ei ole laadittu energiatodistusta tai sen voimassaolo on umpeutumassa, kannattaa kiinteistön omistajan havahtua sen hankkimiseen viimeistään nyt.

”Laki rakennuksen energiatodistuksesta astui voimaan vuonna 2013, minkä jälkeen niitä laadittiin valtavia määriä. Ja koska energiatodistus on voimassa 10 vuotta, niiden uusiminen tulee lähivuosina ajankohtaiseksi kymmenissä tuhansissa suomalaisissa kiinteistöissä. Kysynnän lisääntyessä voi ammattitaitoisista energiatodistusten laatijoista olla jo ensi vuonna huutava pula. Todistusta voi siis joutua odottamaan pitkiäkin aikoja, mikä on harmillista esimerkiksi asunnon myynti- ja vuokraustilanteessa,” Marjaana Kuisma muistuttaa.

Kuisma toimii tamperelaisen energia- ja hiilijalanjälkilaskentaan erikoistuneen Insinööritoimisto Vesitaito Oy:n toimitusjohtajana.

Energiatodistus apuna energiatehokkuuden parantamisessa

Taloyhtiöissä energiatodistuksen tilaa tyypillisesti isännöitsijä taloyhtiön hallituksen tai kiinteistön omistajan valtuuttamana. Vesitaidolla on huomattu, että energian saatavuuden haasteet ja kustannusten nousu ovat lisänneet kiinnostusta rakennusten energiatehokkuuteen. Jo sellaisenaan energiatodistus tarjoaa ammattilaisen laatimia toimenpide-ehdotuksia energiatehokkuuden parantamiseksi

”Energiatehokkuus huomioidaan entistä useammin myös remonttien tai laajempien peruskorjaushankkeiden suunnittelun yhteydessä, mikä on hieno asia. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen jo suunnittelun alkuvaiheessa. Varsinaisen energiaratkaisun lisäksi on olemassa lukuisia muitakin mahdollisuuksia parantaa rakennusten energiatehokkuutta, mutta vain osaava suunnittelija tietää kertoa, mitkä ratkaisut ovat toteutettavissa kustannustehokkaasti ja millaisiin tuloksiin niiden avulla voidaan realistisesti päästä,” Kuisma sanoo.

Energiatehokkuuden parantaminen on vastuullista kiinteistönhoitoa

Vesitaidolla suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Susanna Järvinen tapaa viikoittain isännöitsijöitä energiatodistusten laadintaan liittyvien katselmusten yhteydessä.

”On mukavaa huomata, miten erityisesti nuoremman polven isännöitsijät ovat kiinnostuneita energiatehokkuudesta ja sen parantamisesta. Ainakin saamani palautteen perusteella energiatodistuksesta muodostuu heille muutakin kuin pelkkä paperi – se toimii käytännönläheisenä, puolueettomana ja asiantuntevana työkaluna kiinteistön huolto- ja korjaustoimenpiteiden suunnittelussa,” Järvinen sanoo.

”Kiinteistön omistajana tai asukkaana olisin oikein tyytyväinen kaikista asumismukavuuteen ja -kustannuksiin vaikuttavista toimenpiteistä, joihin kiinteistössä ryhdytään. Ja on hyvä muistaa myös toimenpiteiden positiivinen ilmastovaikutus – energiatehokkuuden parantaminen on aina mitä vastuullisinta kiinteistönhoitoa tulevia sukupolvia ajatellen,” hän jatkaa.

Jaa uutinen